KOPER - koperek / Anethum Dodatek do pasz dla koni.

Koper, koperek / Anethum
Roślina z rodziny selerowatych, uprawiana w Polsce, stosowana jako przyprawa kuchenna. Ten znakomity dodatek kuchenny z powodu swoich licznych właściwości znalazł również zastosowanie z ziołolecznictwie, a także jako cenny dodatek do pasz i suplementów dla koni.

Olejki eteryczne zawarte w koperku pobudzają wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz aktywizują perystaltykę jelit. Łagodzą niestrawności i ograniczają wzdęcia. Koper dodatkowo zmniejsza stany zapalne stawów, a także łagodzi ból stawów. Magnez i witaminy z grupy B znajdujące się w koperku, mają działanie antystresowe.

Najważniejsze składniki koperku:

  • witaminy z grupy B (w tym biotynę)
  • witaminy A, D, E i K,
  • witaminę C - jej zawartość w koperku jest bardzo wysoka,
  • żelazo 
  • fosfor
  • wapń.

Dzięki zawartości ekstraktu acetonowego, działa przeciwbakteryjne.

 

d